onsdag 29. august 2012

ROLLESPILL - EN AKTIVIST


Å beskytte den lille ulvebestanden i Norge ble tidligere sett på som et nødvendig tiltak, der målet var å unngå potensiell utryddelse av den "Skandinaviske"- ulven. Nå har det derimot blitt bekreftet at ulvene er av russisk opprinnelse. Tiltakene bør derfor revurderes. 

- Forskning

Det har vært problematisk å få inn nytt genetisk materiale, med tanke på at alle forsøk på innvandring fra øst har siden 1991 blitt stanset av både lovlig og ulovlig jakt. 

Forskere har registrert sterile hanner, individer med medfødte feidannelser i skjelettet, individer med hjerte og nyresvikt, samt redusert kullstørrelse fra seks til fire. 

Er det etisk og biologisk forsvarlig? Bør vi frede en bestand av degenererte individer som åpenbart påføres store lidelser på grunn av innavl?

- Beskyttelse av buskap

Det er uforsvarlig å øke ulvebestanden så lenge det ikke er nok byttedyr, for naturligvis vil ulvene vende nesen mot de andre alternativene, som f.eks husdyrene. 

Det siste rapporterte angrepet på sau skjedde den 14 juli, 2012, på et småbruk i Kongsvinger. To lam mistet livet. De antok at det var en enslig ulv eller en fra flokken i Aurskog- Høland som hadde vært på ferde. Småbruket lå innenfor ulvesona, så var lite eller ingen hensikt i å søke fellingstillatelse. 

Familien har drevet på med sauer i flere generasjoner, men etter den episoden ble det slutt for slutt for Tangen. Han ønsket ikke å risikere flere uskyldige dyreliv. 

- Ulv i Norge er fremdeles en mulighet

Det er slik at kun 23% av nordmenn kan akseptere at de lever mindre enn 10 km fra ulveområder, og hele 66 % er fullstendig eller delvis enige at de ville bli bekymret for familiens sikkerhet hvis de levde i ulveområder. 48 % av respondentene svarer at de er << svært redd for ulv >>, og 40 % svarer at de er << litt redd for ulv >>. 

Det er likevel en stor del av den norske befolkning som ønsker å beholde ulven. Vi bør derfor opprette store, inngjerdete reservater, der vi kan kjøpe inn et tilstrekkelig antall friske individer av samme genetiske opphav fra Russland for en brøkdel av det ulveforvaltningen koster i dag. Vi får ha ulv i Norge, uten at noen uskyldige liv går tapt, verken av ulver eller husdyr.

















































torsdag 23. august 2012

DEBATT

Hei! 

I løpet av det kommende semesteret, fra uke 34 til uke 50, skal jeg, en medieelev  som går det tredje og siste året på Åssiden videregående skole, skrive om blant annet; økosystemet. 

Skal vi ha ulv i Norge? Hva slags framtid mener du at ulven bør ha i Norge? Skal vi la ulven leve uforstyrret? Eller skal vi regulere ulvens utbredelse? Bør vi fjerne ulven helt?

I debatten skal det komme frem ulike synspunkter for og i mot en økende ulvebestand. Jeg skal komme med motargumenter, men vil likevel klargjøre at jeg er for en økende ulvebestand. Vi skal gjøre en del forberedelser som skal resultere i et skriftlig produkt (blogg). Det tilsier at jeg kommer til å `rable`ned en del skribleier som øker mitt kunnskapsfelt innenfor dette temaet. Det skal brukes som et informasjonsgrunnlag og som oppsummering til debatten. 

Vi har tre roller. For, mot og ordstyrer. De som har valgt rolle nr. 1 skal ha rollen som en forsker, som sitter med mye kunnskap om ulver og sitter med svaret på hvordan en skal øke ulvestammen. Dersom du velger rolle nr.2, noe som jeg har gjort, skal du forestille en aktivist som er mot bevaring av ulvestammen. Rolle nr. 3 er den som skal sørge for at debatten går som smurt. Med andre ord, lage en innledning, forberede 10/ 15 spørsmål som skal besvares av de som deltar i debatten og levere det skriftlige dokumentet til læreren før debatten starter.